Brambory už opadávají? To se plíží Křídla! A je to skutečně tak – pomalu ale jistě se blíží předposlední zářijový víkend (pátek 18. a sobota 19.září), kdy v obci Křídla u Nového Města na Moravě proběhne další ročník legendárního a neopakovatelného festivalu Křídla 2009 – festivalu, který si za dobu svého trvání vybudoval jak mezi návštěvníky tak i hudebníky značné renomé.

Návštěvníci festivalu se mohou jak je již dobrým zvykem těšit nejen na pořádnou porci hudby nejrůznějších žánrů, ale také na divadlo, tanec a mnoho dalšího. Kromě kapel, které mají své stálé místo na pódiu v Křídlech, vystoupí letos poprvé i zahraniční hosté. Hvězdou pátečního večera bude francouzská skupina, která si v České republice vybudovala téměř kultovní statut – Sergent pepere. Těžko se popisuje – ta se musí vidět. Tato sedmičlenná francouzská kapela vystupuje v originálních kostýmech a jejich koncerty mají cirkusový, komediantský charakter. Sergent Pépère existují od roku 1998, kdy kapelu založili hudebníci a členové pouličního chůdového divadla Arpion Celeste. Jejich koncerty jsou plné energie, srší vtipem, jsou plné radosti z hraní – hudba je plná zvratů, hudebních citací napříč styly a nečekaných gradací. Členové Sergent pepere umí jedinečně komunikovat s publikem a umí nadchnout i žánrově sebevyhraněnější publikum. Proto byste si je neměli v žádném případě nechat ujít – upozorňujeme ale, že jsou silně návykoví, a jak je jednou uvidíte, budete chtít chodit na jejich koncerty znovu a znovu.

V pátek dále vystoupí kapely Schodiště, Hromosvod, Karel na nákupech, Marek Dusil & Yongblood, Last fate.

Sobotní dopoledne je tradičně věnované výletu a bohoslužbě, odpoledne divadlu a tanci. Pro děti vystoupí soubor Zkládanka, větším divákům odehraje představení Jeleni Chandraradar. Určitě byste si neměli nechat ujít novou progresivní sportovní disciplínu – Akční ilustraci. A i sobotní odpoledne bude mít svoji zahraniční účinkující: folklorní latinskoamerické tance ( marinera la veguera, tondero) předvede několikanásobná mistryně světa Veronica Drozen.

V podvečer vystoupí písničkář Nikola Brasko, a pak už začíná rozjuchaná hudební smršť – na pódiu se budou střídat kapely B612, Lipless Lincoln and the sinners, KSV, O5 & Radeček, Poletíme?, Discoballs, Queens of everything. Celým festivalem vás provede úžasný spíkr Štěpík.

Festival pořádá občanské sdružení Lysina lenina za podpory města Nového Města na Moravě a Fondu Vysočiny. Na jednotlivé dny je vstupné 170 Kč, výhodně si můžete koupit permanentku za 260 Kč. Sobotní odpoledne je za 20 kč. Více informací si najdete na webu www.festivalkridla.cz, festival můžete podpořit na facebooku. A jak se slibuje na stránkách: Křídla jsou festival, kde toho letos zažijete víc jak na Kryptonu!!!!!