Občanské sdružení Lysina lenina pořádá v prvním červnovém víkendu již popáté divadelně hudební festival Sbírka motýlů. Ve spolupráci s místní ZUŠ, Horáckou galerií a Kinem opět ožije Nové Město na Moravě na pět dní divadlem, ale i speciálními soutěžními akcemi, venkovními produkcemi a zábavným programem určeným pro celé rodiny. Předprogram k festivalu tvoří středeční promítání české pohádky Dešťová víla v kině a čtvrteční přehlídka Odpoledne s divadlem celoroční práce žáků literárně dramatického oboru. Víkend je pak již plný dobrého amatérského i profesionálního divadla. Vystoupí místní soubory Zkládanka a Chandraradar, ale přijedou i hosté z Brna – divadlo Kufr a herec Martin Hak. Pro nejmenší je připraveno i oblíbené Dřevěné divadlo Honzy Hrubce s pohádkou Paleček.
Festival bude zahájen bohatým programem v pátek 4. června na Vratislavově náměstí, kde budou vystupovat žáci a soubory ZUŠ Jana Štursy, pro zájemce bude připravena žonglovací dílna pod odborným vedením herečky divadla Kufr Adély Kratochvílové, přihlížející se budou moci zapojit do příprav barevného průvodu a majitel nejlepší masky získá titul „Miss maškara“, permanentku zdarma a čestné místo v průvodu. Vyvrcholením pátečního dne bude Motýlí „Hipíííí párty z vinylu“ pod širým nebem, jejíž součástí bude nostalgické pouštění hudby z dlouhohrajících desek a speciální módní přehlídka.

(Fotogalerie z roku 2009):

[nggallery id=11]

Sobotní dopoledne bude ve znamení pohybu a tance. Dílna „Mluvit pohybem“ je určena všem, kteří mají chuť vyzkoušet si možnosti svého těla v prostoru. Vede ji režisérka pohybově-divadelních inscenací a programů pro děti a pedagožka taneční a dramatické výchovy z Prahy Lenka Tretiagová. Dílna neklade žádné nároky na taneční zkušenosti frekventantů, je určena všem starším 15 let a je třeba se na ni předem přihlásit.
Letošní festival je nesen v duchu nostalgických návratů. Divadelní soubor Chandraradar zahraje komedii výtvarníka a umělce české avantgardy Adolfa Hoffmeistera z roku 1927 s názvem „Nevěsta“, páteční večírek bude znít rytmem retro tónů a ve stejném duchu se ponese i nedělní zakončení a vyhlášení výsledků divácké ankety „O nejbarevnějšího motýla“.
Festival se snaží nabídnout zábavu a využití volného času pro celou rodinu. Sbírka divadelních motýlů nabízí své vzácné exempláře pro každého, kdo se chce pobavit, zastavit a užít si radost ze setkávání.

www.lysinalenina.cz
kontaktní osoba: Klára Latzková
klara.jilm@seznam.cz
733 506 131