Dne 12.července 2012 se ve Velkém zasedacím sále Valašsko-Meziříčské radnice setkaly dvě desítky zaměstnavatelů a personálních agentur se zástupci Úřadu práce, starostou Jiřím Částečkou a starostkou Markétou Blinkovou, aby projednali možná řešení propouštěných zaměstnanců společnosti Schott Solar ČR, a.s. Ctí pro naši agenturu je pomáhat s medializací tohoto společensky zodpovědného kroku. Vážnost schůzky doplňuje i přítomnost generálního ředitele Úřadu práce České republiky pana JUDr. Jiřího Kubeše.

Mám radost, že se tato schůzka uskutečnila a že se jí aktivně přítomné firmy zúčastnily. Rádi bychom předešli vývoji, který postihl v roce 2006 Rožnov pod Radhoštěm bývalou Teslu a nebo firmy na Vsetínsku. Přítomnost tolika firem na jednání je také důkazem jejich vyspělé společenské zodpovědnosti. Ačkoli nejsou všechny firmy ochotny okamžitě vytvořit volná místa, mám radost, že se objevily první vlaštovky a již na tomto setkání padlo několik nabídek, “ řekl iniciátor akce Jiří Částečka. Současně velmi nejasně naznačil i možnosti, které by zapojeným firmám mohlo město poskytnout. Tyto kroky však nejsou v pravomoci starosty, ale podléhají rozhodnutí zastupitelů.

Celou věc vnímáme velmi nadstandardně. Našim zaměstnancům se snažíme co nejvíce pomoci a v řešení situace jim co nejvíce vyjít vstříc. Proto velmi pozitivně vnímáme i dnešní dialog s firmami,“ uvedla personální ředitelka Schott CR paní Monika Foltýnová. Firmy od ní na místě obdržely seznam uvolňovacích profesí ze společnosti Schott Solar CR, k.s.

Součinnost města s firmami ocenili i zástupci Úřadu práce. Generální ředitel Úřadu práce ČR Dr. Jiří Kubeša uvedl: „Naše dnešní přítomnost na tomto sezení je signálem významu události, která se netýká jen Valašského Meziříčí, ale i Rožnova, Vsetína a třeba Nového Jičína. Je potřeba využít kvalifikaci zaměstnanců a nedovolit jejich odlivu do jiných krajů České republiky. Zároveň děkuji starostovi Částečkovi za včasné řešení problému a dialog se zaměstnavateli.“ Krajský ředitel ÚP představil Mgr. Petr Janíček nabídl některé nástroje a možnosti firmám, které vytvoří volná pracovní místa.

Výsledkem setkání byla jak vzájemná informovanost o možných dopadech situace a prognóza výhledu situace. Mezi firmy, které na místě nabídly pracovní místa a začaly jednat s firmou Schott Solar ČR patří například ČSAD Valašské Meziříčí, a.s., nebo Posad, a.s. Podle slov starosty Jiřího Částečky a starostky Rožnova pod Radhoštěm Markéty Blinkové čekají v nejbližších dnech podobná setkání i na Rožnov pod Radhoštěm a Vsetín.