Ostrava, 4.9.2009 – Nová politická strana TOP 09 dnes na tiskové konferenci představila nejen část svého republikového programu, ale také priority pro MSK. Jedním z projektů je darování laviček veřejnosti, aby neustále připomínaly volební sliby i dlouho po volbách. Na tiskové konferenci představil volební program i místopředseda zakládajícího výboru strany pan Miroslav Kalousek a lídr kandidátky MSK pan Pavol Lukša.

Vzácný host tiskové konference TOP09 a místopředseda přípravného výboru strany, Miroslav Kalousek, dnes dopoledne novinářům slavnostně představil volební program pro podzimní volby do poslanecké sněmovny. Po Pražském a Brněnském zahájení tak projevil své sympatie a uznání Moravskoslezskému kraji. Mimo jiné představil 5 pilířů volebního programu strany, na kterých stojí, dle slov Miroslava Kalouska, stabilita a budoucí existence České republiky. Hlavní body programu jsou:

  • snížení státních výdajů,
  • řešení financování zdravotnictví,
  • zefektivnění státní správy,
  • boj proti korupci a plíživé privatizaci,
  • školné pro vysokoškoláky.

Jako kritické a velmi nebezpečné body Miroslav Kalousek vyzvedl stávající stav důchodového pojištění a problém zadluženosti státu souvisejícího s drahým „provozem“ státního aparátu.

Pavol Lukša, starosta obce Čeladná a lídr Moravskoslezského kraje, představil programové priority pro Moravskoslezský kraj: podpořit stávající těžký průmysl, rozvoj malých a středních podniků, dokončení dopravní infrastruktury, pomoc postiženým opakujícími se živelnými katastrofami a podporu vzdělávání.

O své vize o potřebách společnosti a působení TOP09 v Moravskoslezském kraji se podělila starostka obce Bílovec paní Sylva Kováčiková a člen republikového výboru Národní rady zdravotně postižených pan Jaroslav Dembinný. Prostřednictvím krajského volebního manažera novináře pozdravil a stranu TOP09 podpořilil i kandidát číslo 9 , Martin Lukeš, kapitán fotbalového týmu FC Baník Ostrava.

Společně s volebním lídrem Pavlem Lukšou představil Jaroslavem Dembinný novinářům projekt „Lavička pro tebe“. Strana TOP09 nechala zdravotně postiženými občany vyrobit a umístit na veřejných místech 10 laviček. Ve dřevě laviček jsou vygravírovány volební hesla. Ačkoli billboardy ostatních politických stran budou ztrhány, lavičky na svých místech setrvají řadu let a budou občanům připomínat volební sliby a preference. Nejedná se o volební gesto, ale o o potvrzení závazku : „Nejsme tady jen o volbách, ale zejména po nich“.

Kontakt
www.top09.cz
media@pavolluksa.cz
www.lavickaprotebe.cz

Programové priority TOP 09 pro Moravskoslezský kraj

Hlavní priorita:
Dokončit restrukturalizaci hospodářství kraje tak, aby bylo v budoucnu mnohem odolnější vůči recesi a hospodářské krizi. Budoucí prosperita kraje by měla vycházet z pevných základů tradičních průmyslových oborů jako je hutnictví a strojírenství obohacených o nové technologie a perspektivní výrobní programy vznikající v úzké spolupráci s vědecko-výzkumnými kapacitami kraje, jeho vysokým i učňovským školstvím.
Nejdůležitější kroky vedoucí k jejímu uskutečnění:

1. Podpora rozvoje stávajících a vzniku nových malých a středních podniků
2. Dokončení výstavby dopravní infrastruktury – dokončení dálnice v roce 2010/11, postupná kompletace R48 do roku 2015, napojení I/11 východním směrem na Slovensko, západním směrem napojení na Opavu, Krnov, hranice s Polskem do roku 2014 a modernizace III. železničního koridoru v letech 2011-2014
3. Založení Nadace Moravskoslezského kraje shromažďující veřejné i soukromé finance použitelné např. při odstraňování následků živelních katastrof a velkých neštěstí, v době hospodářské krize na zmírnění negativních dopadů na zaměstnanost nebo také k rozvoji kultury a sportu v kraji
4. Podpora vzniku Regionálního vzdělávacího centra využívajícího potenciálu špičkových odborníků vysokých škol našeho kraje jak pro rekvalifikaci, tak pro výchovu nových odborníků, kteří najdou své uplatnění zejména v regionální ekonomice.

Lavička pro tebe

Projekt Lavička pro Tebe dovoluje zanechat trvalou vzpomínku či vzkaz velmi originálním způsobem: vybraný text se vygravíruje do dřevěného masivu lavičky, která se pak umístí na veřejných frekventovaných místech. Text lavičky tak bude neustálou připomínkou. Na druhé straně projekt pomáhá se začleněním zdravotně postižených spoluobčanů do běžného života tím, že se přímo podílejí na výrobě. Stačí vyrobit deset laviček a jeden handicapovaný člověk má možnost práce téměř na celý rok.
To však není zdaleka všechno. Každá vyrobená lavička má své výrobní číslo a na webových stránkách svůj příběh. Ani netušíme, kolik žije mezi námi hrdinů a vzácných lidí. Třeba je potkáváme v autobusech, ale nevíme o nich. Přitom by nás jejich příběhy fascinovaly či inspirovaly. Dnes již nestavíme pomníky, ale je správné zapomenout? Umístění lavičky tak nejenom zpříjemní procházku parkem, ale i pomáhá a sbližuje.
Jaroslav Dembinný je „duchovním otcem“ laviček v TOPce. Po volbách se ztrhají billboardy, letáky se hodí do koše. Strana TOP09 se rozhodla místo billboardů, které se po volbách ztrhnou, použít také lavičky. Na lavičkách se například „Člověk se může rozloučit se vším, jenom ne s nadějí“ anebo „Lidský přístup je základ práce s jedincem se zdravotním postižením“. Není to jen předvolební gesto. Nejen, že tím podpoří dílnu, ale v první řadě jde o potvrzení závazku : „Nejsme tady jen o volbách, ale zejména po nich!“ řekl Pavol Lukša.