Majitelé chytrých telefonů, tabletů, počítačů a multimediálních zařízení mohou od října naplno využívat novou službu Audioteka.cz . Ta spojuje moderní mobilní techniku se zavedenou kulturou čtenářů. Knihám dává nový rozměr a chytrým telefonům nový smysl. Knihy namluvené herci lze legálně poslouchat zejména v mobilu. Nahrávky chrání Sociální DRM. Networking naší agentury stojí v pozadí medializace.

Ačkoli je čtení nezbytnou součástí české kultury, čtenářům v něm brání rychlý životní styl, zvýšená pracovní vytíženost nebo jiné aktivity. Čeští čtenáři přečtou ročně v průměru 17,3 knih. Hlavním důvodem nečtení beletrie průzkumy uvádí právě nedostatek času. Na tuto situaci pružně reagoval projekt Audioteka.cz, který jako první nabízí touto formou zavedené i nové tituly kvalitně namluvené předními českými herci. Namluvená kniha je časově dostupnější než běžná papírová. Lze ji stáhnout například do mobilního telefonu a poslouchat třeba cestou do práce. Zájem o tento systém projevili všichni významní vydavatelé mluveného slova, při svém startu nabízí Audioteka.cz tituly nakladatelství Radioservis a Tympanum.

Po bezplatné registraci lze již dnes vybírat z více než půl druhé stovky knih. Zdarma je ukázka, či jedna kapitola, celá kniha se dá okamžitě zakoupit. Ta zůstane ve virtuální poličce s audioknihami vázané na uživatelský účet. Z toho místa jí lze neomezeně stahovat jako soubor MP3 přes internet anebo pomocí aplikace na mobilní telefon. Systém myslel si na pirátské sdílení souborů. „Používáme sociální způsob ochrany nahrávek, tzv. sociální DRM. Náš systém disponuje technologií, která vloží do stahované nahrávky značku s identifikátorem uživatele a transakce. Odstraněním této značky se soubor znehodnotí. Pokud by uživatel stažený soubor uložil na veřejné místo na internetu a umožnil tak pirátské sdílení nahrávky, porušil by licenční podmínky a vystavuje se nebezpečí právního postihu“, vysvětluje jednatel společnosti AUDIOTÉKA.CZ s.r.o. pan Břetislav Hanzel.

Služba přináší zajímavé spojení kultury a moderní technologie. V závislosti na dramatizaci lze knihu o cca 200 stránkách naposlouchat i za necelých devadesát minut. Kromě webového rozhraní je k dispozici aplikace pro operační systémy Android a iOS (iPhone, iPad). Audioteka.cz plánuje podporovat i další mobilní platformy, pracuje se na aplikacích pro Symbian (Nokia) a Blackberry, následovat budou Windows Phone 7 a Bada.

Nápad elektronické nabídky namluvených knih pochází z Polska, kde úspěšně funguje od roku 2009. Za projektem Audioteka.cz stojí provozovatel polské služby firma MDPL Sp. z o. o. a přední český knižní velkoobchod PEMIC BOOKS a.s. „Na polském trhu si úspěch služby u vydavatelů vynutil tzv. koedice, kdy souběžně s tištěnou knihou nakladatelé připraví i jako audioknihu. Tento způsob uvádění novinek na trh, který umožňuje silnou synergii při propagaci tištěné a audio verze, je cílem i v Čechách“, odhaluje plány Břetislav Hanzel.